Tien tips om Nowaka met elk weertype goed door te komen

We gaan er natuurlijk vanuit dat het prachtig weer wordt op Nowaka! Maar met name ’s avonds kan het in deze tijd van het jaar nog flink afkoelen. Mocht het dus tóch iets minder warm worden dan gehoopt, bij deze 5 tips van de kampstaf om lekker warm te blijven:

DSC_0812

Laat zoveel mogelijk haar groeien; dat houdt je goed warm!

 1. Neem voldoende droge kleren mee
  Je krijgt het koud als je vochtig wordt. Zorg dus dat je voldoende droge kleren bij je hebt en laarzen of waterdichte schoenen. Het kampterrein kan drassig zijn, dus houd daar rekening mee. Zorg ervoor dat je een goed zeilpak (of eventueel regenpak) bij je hebt, zodat je droog blijft tijdens het zeilen.
 2. Draag veel laagjes kleding
  Veel laagjes houden je lekker warm. En als je het te warm hebt, kan je makkelijk een laagje uit trekken. Kies voor veel laagjes kleding, waarbij met name de onderste lagen nauw op je lichaam aansluiten.
 3. Neem een warme slaapzak en isolerend matje mee
  Het kampterrein is nog best heel vochtig en ’s nachts koelt het flink af. Zorg er dus voor dat je een goede warme slaapzak en een isolerend matje bij je hebt. Leg, als je geen goed matje hebt, een isolatiedeken (die vind je in de EHBO koffer om je warm te houden als je onderkoeld bent) onder je matje.
 4. Kruip warm je bed in
  Zorg ervoor dat je warm je slaapzak in gaat door nog even goed te bewegen voor je naar bed gaat. Trek ’s avonds vast lekker warme kleding aan waar je in gaat slapen. Doe nog even met je hele groep een dansje om het goed warm te krijgen en kruip snel je slaapzak in.
 5. Laat je haar groeien
  Haar is het natuurlijk isolatielaagje van mensen. Als je dus wil dat je lichaam optimaal warm blijft, laat dan (op alle mogelijke plekken) haar groeien. Veel lichaamshaar zorgt er niet alleen voor dat je er goed uitziet, maar houdt je lichaamswarmte heel goed vast!

Ook voor warm, tropisch, weer heeft de kampstaf natuurlijk ook nog 5 tips om het Nowaka optimaal door te komen:

0071-DSC_2321
Een plekje in de schaduw en luchtige kleding zorgen voor verkoeling als het heet is.

 1. Smeer je in!
  De meesten van ons hebben nog maar weinig zon gezien dit jaar, dus het is heel belangrijk om je goed in te smeren omdat je makkelijk verbrandt. Je bent straks vijf dagen achter elkaar vrijwel de hele dag buiten, en je wil natuurlijk niet vuurrood thuis komen. Neem dus goede zonnebrand mee en smeer je regelmatig in.
 2. Drink genoeg
  Je zou niet de eerste zijn die vergeet om op kamp genoeg te drinken. Zorg ervoor dat je een flesje meeneemt als je het water op gaat, en drink dat leeg. Vul het flesje regelmatig bij.
 3. Draag een zonnebril
  Zet een zonnebril op! Je kunt veel beter over het water kijken, hoeft niet met je ogen te knijpen tegen het felle licht en je ziet er heel stoer uit. Alleen maar voordelen!
 4. Ga lekker het water op
  We hopen natuurlijk op een lekker windje op Nowaka zodat we goed kunnen zeilen. Ga lekker het water op, dan zal je het niet snel te warm hebben.
 5. Verfris elkaar met een hoosblik
  Een goede manier om af te koelen is door een verfrissend hoosblikje water over je heen te gieten. Let ook op elkaar; misschien is je mede-nowakaganger wel wat oververhit? Help elkaar! Maar niet te veel en niet te ongewenst natuurlijk 😉

 

Reacties gesloten.